domingo, 27 de marzo de 2011

Quinoa’s Global Success Creates Quandary in Bolivia - NYTimes.com

Quinoa’s Global Success Creates Quandary in Bolivia - NYTimes.com

La otra cara de la exportación de alimentos. La quinua es tan nutritiva que su demanda crece en otros países. Por un mecanismo de mercado, esto eleva su precio en el lugar de origen. Los productores y otras personas del lugar de origen ya no la consumen sino que la venden, y con el dinero no compran quinua (pues es demasiado cara) sino harinas industriales sin valor alimenticio. Así, aunque los ingresos aumenten un poco, la desnutrición crónica no disminuye.

El artículo cuenta el caso de la quinua en Bolivia, pero aquí está pasando igual, y en realidad si no se toma en serio la seguridad alimentaria, es imposible evitarlo. Es un crimen que las personas que producen los mejores alimentos del mundo no los estén aprovechando ellos mismos.

"Now demand for quinoa (pronounced KEE-no-ah) is soaring in rich countries, as American and European consumers discover the “lost crop” of the Incas. The surge has helped raise farmers’ incomes here in one of the hemisphere’s poorest countries. But there has been a notable trade-off: Fewer Bolivians can now afford it, hastening their embrace of cheaper, processed foods and raising fears of malnutrition in a country that has long struggled with it.

The shift offers a glimpse into the consequences of rising global food prices and changing eating habits in both prosperous and developing nations. While quinoa prices have almost tripled over the past five years, Bolivia’s consumption of the staple fell 34 percent over the same period, according to the country’s agricultural ministry."

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